AsztrálFény nyitóoldal
hirdetés
-Új AsztrálFény oldal
Kincsesbánya - ezotérikus írások Kincsesbánya
Az AsztrálFény - ezotérikus parapszichológia oldalaihoz
kapcsolódó írások, olvasmányok, kivonatok,
jegyzetek, képek, stb.


Vissza a  témakörhöz

A vallás és a spiritualitás közötti különbségről

Erre a kincsre eddig 18150 alkalommal voltak kíváncsiak.


Alapkő: a spiritualitás és a "vallás" két külön fogalom.

A vallásnak a lényege az, hogy valamilyen filozófiai/spirituális magyarázatot, vagy tant egy közösség elfogad "igaznak" és eszerint szabályokat, regulációkat fektet le és szervezett társadalmi életet eszerint éli. Vagyis ez egy "consensus" (társadalmi vagy csoport közvéleményesítés) Az önálló gondolkodást nem segíti, hanem elutasítja, a szabályok/tanok kötelező betartását erőlteti vagy várja el. Konformizmus az alapja.

A spiritualitás egy alapvetően individuális folyamat, a lélek önálló egyéni keresése saját létére, viszonyára a létezéssel, univerzális szinten.

A két dolog teljesen különböző tudatossági szintet jelöl: vallásra a "concensus" tudatossági szinten élőknek van szüksége, ami abból adódik, hogy önmaguk tudata valójában egy személyes kivetülése, vagy meghosszabbítása, kiegészítése a kollektíven elfogadott hiteknek, amelyet egy csoport vagy társadalom igaznak fogad el. Az ebben való azonosulás adja az "azonosság tudatot". Minden népesség kb. 70%-a ezen a tudatossági szinten (ennek három al-lépcsőinek valamelyikén van) Számukra fontos a csoporthoz való tartozás, egymás "igazságának" erősítése adja a hitet, az azonosságot.

A spiritualitás valódi keresése egy későbbi lépcsőfok az evolúciós fejlődésen, amikor a lélek ebből kilép és az úgynevezett individuális evolúciós fejlődési fokba lép át, amelyének lényege, hogy önmagának gondolkodik, és önmagának akarja megtalálni azt, ami igaz számára, ugyanígy azonosságát sem a kollektívba való tartozásban látja immár. Rádöbben önmaga individuális létezésének alapjára, és ezen az alapon át igyekszik önmaga létét és az univerzumhoz főződő viszonyát megtalálni. A valódi spiritualitás tehát soha nem szervezett vallás, hanem egyéni keresés eredménye. A probléma sokszor éppen az, hogy vallásosan kondicionált valódi "keresők" egy ponton ellentmondásba kerülnek az eredeti "szabályokkal" és emiatt gyakran a legértékesebb potenciális tanítók, akik segíthetnének másokat közelebb jutni a valódi spiritualitáshoz, gyakran a vallási intézmények "kitagadnak" maguk közül. Például a nagyszerő Telhard de Shardin, de természetesen az egyik legnagyobb ezek közül maga Jézus volt. (Jézusnak semmi köze a későbbi "keresztény" vallás fogalomhoz sem dogmáihoz.)

Szeretettel és Fénnyel, Lia

Ismeretlen Internetes forrásból
2004-01-18


Ennek az írásnak a tetszési indexe: 5   (5 értékelés alapján)
Kérlek értékeld ezt az írást , klikkelj az értékelésednek megfelelő csilllagra,
majd a mehet gombra... köszönöm!

  

Vissza a  témakörhöz


AsztrálFény
Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel a Facebook-on! Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel.

AsztrálFény
AsztrálFény - Ezoterikus Stúdió
Ügyfélszolgálat, e-mail:info@asztralfeny.hu, telefon: 06-30 820-1008
© 1998 - Minden jog fenntartva!

Az AsztrálFény oldalak az Internet Explorer böngészőre vannak optimalizálva.

hirdetés


 
AsztrálFény nyitó oldal AsztrálFény nyitó oldal

 

Kedves Vendég!

Még nem vagy bejelentkezve.
»»
Bejelentkezés
««

Ha még nem vagy regisztrálva:
»»
Regisztráció
««

Jelenleg rajtad kívül
6 vendég
nézegeti az
AsztrálFény
oldalakat

 
Fent vagyunk a Facebook-on is!
Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel a Facebook-on!
Ha tetszik ez az oldal
ajáld másoknak is ...

 
Karmikus asztrológia

A karmikus asztrológia egy olyan asztrológiai módszer az előző élet, vagy életek vizsgálatára, amely több neves szakember egymást erősítő véleménye alapján is egyenértékő az u.n regressziós hipnózissal, de annak minden veszélye nélkül...
 
 
Partnerprogram

  Pénz...
   Pénz...
    Pénz...
Partner program
Legyen a
partnerünk!

Keressen pénzt,
a mi segítségünkel!
»klikk...«
info@asztralfeny.hu